ISTANBUL PRVI DEO

karavan

ISTANBUL PRVI DEO

ISTANBUL

Deo 1

 

Istanbul je, nikada do kraja  ispričana priča; sa bezbroj početaka. Odakle god da krenete i koji god put da izaberete, neće biti dovoljan da  prikaže veličinu ovog multigrada. Nema te priče u koju će stati Istanbul.

Pa zašto onda Istanbul? Zašto pisati o njemu? ako ga ne možete opisati!

Možete pokušati i to je sve.

Evo još jednog pokušaja da se krene odnekud(e).

 

Neki gradovi liče na Istanbul ali Istanbul ne liči ni na jedna grad. On se zagledao u sebe,  svoj Zlatni Rog i moreuz Bosfor. Nigdje more više ne žuri nego kada prolazi kroz Bosfor, da li zbog toga što prolazi kroz jedinstveg grad ili zbog prevelike želje da se ponovo vrati i vidi Istanbul; niko to ne zna. 

Na površini, struja nosi slatke vode od Crnog ka Mramornom moru, a ako malo, ne daj bože, zaronite dublje, slana struja će Vas vratiti u Crno more.

Ove ljute vode  smrzle su se  1621.godine. Sve do 1669. ovdje će biti Malo ledeno doba.

Nije to bilo tako davno. Prema predanju, neki vjeruju da je baš tu negdje, svoj prvi i poslednji hod imala Nojeva/Nuhova  lađa. Drugi vjeruju da je jugositičnije ka Araratu. Mistika obavija  Bosfor sa svih strana, a sada su ga  opasali  i mostovi i tuneli.

Čemu čovjek više da se divi? Prirodi koja je sve to rasporedila na svoj način ili čovjeku  koji ponekad nadvisi prirodu?

 

Italijanski renesansni univerzalni genije svih epoha, krajem XV vijeka u vrijeme vladavine  sultana Bajazita II, skiciraće most preko Bosfora, koji neće biti izgrađen narednih petstotina godina.Njegov crtež će čekati negdje u nekom uglu, prekriven istorisjkom prašinom, sve do 1996 godine kada ga je na jednoj izložbi Leonardovih projekata  ugledao norveški umetnik Vejborn Sand. Na osnovu tog projekta na autoputu E 18 u Novreškoj biće izgrađen most koji povezuje  Oslo i Stokholm po  projektu arhitekte Salzberga. Za to vrijeme u Turskoj je  već dva puta prespojen Bosfor. Ta misija se nastavila i traje i dan danas. Sada imamo 3 mosta i dva tunela. Kako samo brzo ide čovjek.

Kažu da je  vlada Turske odlučila da, prema projektu Leonarda da Vinčija, izgradi  most, koji je zasnovan na crtežu - Golden Horn.

Prije mostova u ovom gradu izgradiće se tvrđave. A prije njih mnog utvrđenja. Kako vrijeme svjesno postavljamo obrnuto  prvo ćemo pomenuti  tvrđave koje su izgrađene na Bosforu da  bi se forsiralo njegovo osvajanje od Osmanlija, pa ćemo se kasnije vratiti  nazad u sve dalju prošlost Istanbula.

Tvrđavu Rumeli osmanlije  izgradili su  1542 godine u vrijeme Mehmeda Osvajača.Njegov deda Beyazit I , na azijskoj strani Bosfora  je sto godina prije podigao Anadoluhisar. Kakva predanost osvajanju Konstantinopolisa.

Ovaj prostor nizvodno od Crnog, pa Mramornog do Egejskog mora, oivičen tesnacima  bio je važan od pamtivijeka, sve od  bitke za Troju na ulazu u Dardanele 

 

Tako je i danas.  Bosfor je i dalje žila kucavica ne samo za Istanbul i Tursku već i za sve zemlje Crnomosrke regije.

 

Autor 

Dr Nusret Nicević,dipl. turizmolog