Destinacije

Lista destinacija

Srbija

Šta možete posetiti?

Zlatibor

Zlatibor

Vrnjacka Banja

Vrnjacka Banja

Kopaonik

Kopaonik

Novi Pazar

Novi Pazar


Srbija detalji

Srbija, se nalazi na Balkanskom poluostrvu kao i u srednjoj Evropi.
Veliki značaj imaju i gradovi Srbije u kojima se nalazi veliki broj kulturno-istorijskih spomenika, stoga možete saznati nešto više o svakom gradu – Beograd, Novi Sad, Novi Pazar, Subotica, Kragujevac…
Središte dešavanja jeste svakako Beograd, kao glavni grad koji je veoma značajan za razvoj turizma jer ga godišnje poseti veliki broj turista iz celog sveta. Zatim sledeći grad po brojnosti poseta je Novi Sad, kao kulturni cenatr Vojvodine.
Na samom severu države, nalazi se Subotica. Tu se nalazi i Palićko jezero, koje ima lepo uređena odmarališta gde se mozete opustiti u dugim šetnjama pored jezera, ili posetiti Zoo vrt.
U Novom Pazaru nalazi se veliki broj kulturno istoksijskih spomenika od kojih su neki na UNESCO listi.

 

U Srbiji je zastupljen i seoski turizam. Veliki broj planinskih centara, kao što su: Kopaonik, Tara, Zlatibor,Golija, Rudnik, Divčibare itd. broje veliki broj poseta u toku zimskog perioda i letnjeg perioda.
Poslednjih nekoliko godina napravljeno je nekoliko žičara, radilo se i na uređenju ski staza pa se uživanje tokom zimskih dana znatno uvećalo.
Ujedno, Srbija ima velikog potencijala za razvoj seoskog turizma, jer se godišnje može ostvariti veliki prihod, ali i prirodne resurse treba iskoristiti na pravi način.
Etno sela beleže veliku posećenost tokom poslednjih nekoliko godina. Takođe, veliku pažnju treba posvetiti i banjskom turizmu u Srbiji, koji se vremenom sve više razvija i na čijem se razvoju radi i dalje, ne bi li posetioci upoznali prirodne lepote Srbije na pravi način.

 

Većina banja u Srbiji leži u podnožju planina, okružene šumom, zaštićene od jakih vetrova i imaju blagu klimu, tako da predstavljaju destinacije pogodne za odmor turista koji nisu ljubitelji zimskih sportova i niskih temperatura. Važno je spomenuti, da se u Banjama leče različite vrste bolesti, bavljenje sportskim aktivnostima, ali i različita lekovita bilja koja su vam dostupna u svakom trenutku vašeg odmora.

 

Srbija je bogata jezerima i termomineralnim vodama. Postoji preko 1000 izvora mineralnih voda gde je izgrađeno preko 40 Banja.
Posetioci Banja mogu se odmarati, lečiti raznim terapijama, uživati u prirodi i zelenilu. U Banjama je takođe zastupljen i Kongresni turizam. Neke od najpoznatijih banja su: Vrnjačka Banja, Prolom Banja, Ribarska Banja, Soko Banja, Sijarinska banja, Lukovsa Banja, Vrdnik, Banja Kanjiža, Banja Vrujici, Banja Ždrelo kao i mnoge druge.
Banje Srbije su poznate i po brojnim sportskim manifestacijama, kao i po sportskim pripremama. Turizam je glavni pokazatelj u kom smeru Srbija treba da se razvija. Osim poljoprivrede, turizam je glavna privredna delatnost, tako da se u tu granu i dosta ulaže poslednjih godina. Od vodećih Banja na prvom mestu po posećenosti su Sokobanja i Vrnjačka Banja.
Posebnu vrednost turizma Srbije predstavljaju Uvac I Pešterska visoravan u njegovoj neposrednoj blizini.

3