Destinacije

Lista destinacija

Slovačka


Slovačka detalji

Slovačka 

Slovačka se prostire na oko 49 hiljada kvadratnih kilometara u Sredjoj Europi. Graniči sa Češkom na severozapadu, s Poljskom na severu, s Ukrajinom na istoku, s Mađarskom na jugu i Austrijom na jugozapadu.
Ovo je delimično planinska zemlja jer se preko srednjeg, istočnog i sjevernog dela teritorija protežu Karpati s najvišim vrhom – Gerlachovsky štit – koji se izdiže na 2655 metara nadmorske visine. Nizije se mogu naći uz Dunav na jugozapadu zemlje, kao i na krajnjem jugoistoku.
U zemlji živi oko 5,5 miliona stanovnika, od čega većinu čine Slovaci.
Glavni i najveći grad – Bratislava – smestio se na jugozapadu zemlje, uz granicu s Mađarskom i Austrijom. Važno je kulturno i privredno središte, u kojem je čak 75 posto stanovništva zaposleno u uslužnom sektoru. Ujedno, nalazi se u istoimenoj pokrajini koja se smatra najbogatijom u celoj državi.

Slovačka kuhinja poznata je po jednostavnosti tehnika i ukusa. Temelji se na povrću i mahunarkama koje se kombinuju uz različite vrste mesa, ovčji sir sl. Nacionalno jelo – bryndzove halušky. Hrana se poslužuje uz lokalno proizvedena piva, vina te borovičku – rakiju od smrekinih bobica.
Znamenitosti i turističke atrakcije u Slovačkoj:

1. Visoke i Niske Tatre


Ljubitelji planinarenja, a u zimskim mesecima i skijanja, posećuju Karpate. Tačnije, posećuju Visoke Tatre – planinski masiv na granici s Poljskom i Niske Tatre, koje se protežu središnjim i istočnim delom Slovačke.

 

2. Glavni grad

Bratislava je rekom Dunav podijeljena na industrijski dio i onaj gradski – a brojnim mostovima spojena u jednu homogenu cjelinu. Na raspolaganju vam je dvorac Bratislavsky koji datira iz 15. veka, katedrala sv. Martina, predsednička palata i brojni muzeji. Obavezno snimite i skulpturu posmatrača Cumila koja doslovno izranja iz gradske kanalizacije.

3. Vodene aktivnosti


Ljubitelji kupanja i sunčanja posećuju “slovačko more”, odnosno jezero Zemplinska širava, koje se proteže na 33 kvadratna kilometra na istoku zemlje. Iz istog razloga dolazi se i u najveći vodeni park u Slovačkoj – Tatralandia, u blizini mjesta Liptovsky Mikulaš. Avanturisti pak odabiru splavarenje na slovačkoj rijeci Vaha, tijekom kojeg mogu uživati i u okolnom krajoliku.


4. Tvrđave i banje

Bojnice su pravi mali turistički raj u Trenčinskom kraju. Ovaj grad ponosi se s najljepšim dvorcem u državi – koji datira iz 12. veka., ali koji je svoj veličanstveni romanički izgled dobio tek 800 godina kasnije. U Bojnicama možete posetiti i lokalni zoološki vrt koji okuplja neke od najintrigantnijih životinja iz celoga svijeta, kao i gradske toplice.

 

5. Tradicionalni zanati

Posetite Vlkolinec u središtu Slovačke! Reč je muzeju na otvorenom, odnosno o “nedirnutom” selu koji okuplja tradicionalnu arhitekturu ovoga prostora, njegove zanate, običaje i kulturu – zbog čega se i nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

 

 

 

3