Destinacije

Lista destinacija

Maroko


Maroko detalji

Maroko

Maroko je država u severozapadnoj Africi u regiji poznatoj kao Magreb, na obali Atlantskog oceana i Sredozemnog mora. Proteklih je godina Maroko postao popularno turističko odredište za mlade, zahvaljujući low budget kompanijama, koje će vas do tamo dovesti za svega nekoliko desetina eura.


Maroko je po broju stanovnika četvrta arapska zemlja, iza Egipta, Sudana i Alžira. Većina Marokanaca po veri su sunitski muslimani, kojima pripadaju Arapi i Berberi. Islam je vidljiv na svakom koraku, čak je i sama Marokanska arhitektura (poznata kao i islamska) među najlepšima i na svetu.

Rabat - glavni grad
Rabat se nalazi na utoku reke Bou Regreg u Atlantski okean, oko 92 km od jugozapadno od Kazablanke i 280 km sjeveroistočno od Tangera, i pripada pokrajini Rabat-Salé-Zemmour-Zaer. Na području starog gradskog jezgra sačuvan je niz kulturnoistorisjkih spomenika: tvrđava s vratima iz 12. veka, gradska vrata i minara delom sačuvane Hasanove džamije.

U novijem delu je sultanova palata i kraljevski dvor. Najnoviji deo Rabata čine moderne četvrti s upravnim i drugim zgradama okružene raskošnim parkovima, univerzitetom i nizom naučnih ustanova.


Fes (Fez)


Fes je drugi po veličini grad u Maroku, nakon Kazablanke. Glavni je grad pokrajine Fez-Bulmán i jedan od četiri "kraljevska grada" Maroka uz Rabat, Marakeš i Meknes. Stari grad Medina Fes el Bali je na listi svetske baštine UNESCO-a, a zanimljivo je to što se u Fesu se nalazi najstariji univerzitet na svetu koje je još uvek u funkciji, univerzitete Al-Karaouine osnovan 859. godine.

Kazablanka


Kazablanka je najveći grad Maroka, a ujedno i jedno od najpopularnijih turističkih mesta. Sve je ovde veće: ulice, hoteli, blokovi ….. Sami ljudi kažu da "Casablanca nema sećanja niti prošlosti, samo budućnost." Bogata baština Art Deco arhitekture stopljena sa severnoafričkim elementima služi kao opipljivi podsetnik na francusku kolonijalnu prošlost grada.


Marakeš


Marrakech ili Marrākeš je grad u podnožju planina Atlas u jugozapadnom Maroku. Stari grad (medina) je na popisu mesta svjetske baštine UNESCO-a od 1985. godine, a ostale najveće atrakcije u Marakešu su istorijski trg Džema el Fna, džamija Kutubija iz 1162. godine kao i vrtovi Park Agdal, Park Menara, Botanički vrt Mažorel.

 

3