Destinacije

Lista destinacija

Francuska


Francuska detalji

Francuska

Francuska je  fascinantna zemlja! šampanjca, dobrog vina, sira  prekrasne Azurne obale i njenih šarmantnih gradova. Jedni će odmah pomisliti na Alpe i skijanje, a drugi na romantičan Pariz... Prošetajte  Francuskom i otkrijte neka mesta za koja možda još niste ni čuli! 

Ajfelov toranj u Parizu

Na stotu godišnjicu Francuske revolucije, 1889. godine, izgrađen je Ajfelov toranj, danas svetski poznati simbol Pariza i Francuske. U proleće i leto je red turista koji čekaju uspon na ovu najvišu građevinu u Parizu prilično dug.

Toranj je visok 300 metara, što je otprilike 75 spratova. Do prvg (360 stepenica) i drugog (700 stepenica) nivoa tornja može se doći pešice. S drugog nivoa  do staklenog vidikovca na vrhu tornja vozi lift. S ovog se vidikovca pruža spektakularan pogled na Pariz, u svim smerovima. No ako ne možete čekati u dugom redu za lift, pogled koji se pruža s drugog nivoa tornja jednako je veličanstven. Možete videti sve bitne spomenike i poznate građevine Pariza.

Na drugom nivou se  smestio restoran, jedan od najboljih i najskupljih u Parizu. Na dnu tornja nalazi se turistički info desk.

eiffel_tower_1_flickr eiffel_tower_2_flickr

eiffel_tower_3_flickr

Akvadukt Pont du Gard

Remek delo rimske arhitekture, akvadukt Pont du Gard, izgrađen je oko 19. godine prije n.e. Njime je izvorska voda dopremana u grad Nimes. Ovaj je akvadukt svakodnevno u grad dopremao oko 20 miliona litara vode, i to na svom najvišem nivou, a u njegovoj izgradnji nije korišten malter! Akvadukt je dug 269 metara i sastoji se od tri horizontalna pojasa lukova nejednake veličine

Niži nivoi akvadukta koristili su se kao most iznad reke Gardon. U srednjem  veku su srednj nivo akvadukta koristili peešaci i vozila. Akvadukt je obnovljen u 19. veku. Danas je moguće prošetati i gornjim nivoima.

pont_du_gard_1_flickr

pont_du_gard_2_flickr pont_du_gard_3_flickr

Samostan svetog Mihovila

Samostan svetog Mihovila smešten na steni/osrtvu Mont-St-Michele (Planina Svetog Mihovila)izgrađen je u 11. veku, i diže se kao dvorac iznad promenjivog mora. Tek je 1877. godine mostom povezan s kopnom. More je oko ostrva vrlo nepredvidljivo. Za vreme oseke ostvro postane poluostrvo. Plima dolazi vrlo brzo i silovito, i svi su posetioci na oprezu.  

Inspirisan prikazanjem svetog Mihovila, biskup od Tombe je izgradio svetište na ostrvu. Sledila je gradnja sve veličanstvenijih građevina, crkvi i utvrđenja, sve u čast ovog sveca. Ovo  ostrvo je  danas prava klopka za turiste jer su se na njegovoj maloj površini stisnule brojne suvenirnice, celim usponom do samostana na samom vrhu. Pogled iz samostana na more je predivan. No najljepši pogled na ovu građevinu je u svitanje ili sumrak, i to s veće udaljenosti.

mont_st_michele_1_flickr

mont_st_michele_2_flickr

Dvorac Chateau de Chenonceau

Prelep  dvorac Chenonceau, jedan od mnogih dvoraca u Francuskoj, smestio se na mestu starog mlina iznad reke Cher, u dolini reke Loire. Dvorac je jedan od najposjećenijih dvoraca u Francuskoj, kako zbog svoje fascinantne istorije, tako i zbog prekrasnih francuskih vrtova koji ga okružuju. 

U francuskim istorijskim knjigama dvorac je nazivan i Château des Dames, jer velik dio svoga šarma duguje ženama. Dvorac je 1513. godine  izgradila Katherine Briçonnet, a kasnije su ga dodatno ulepšale Diane de Poitiers i Catherine de Médicis. Još jedna dama, gospođa Dupin spasila je dvorac od uništenja za vreme Francuske revolucije.

Prilikom obilaska dvorca moći ćete vidjeti mnogo renesansnog pokućanstva, tapiserije iz 16. i 17. veka kao i brojna remek dela brojnih svetski poznatih slikara.

chateau_de_chenonceau_1_flickr

chateau_de_chenonceau_2_flickr

Carcassonne

Carcassonne, prekrasan srednjovjekovni grad, danas je najveći utvrđeni evropski gradTvrđava u Carcassonneu danas izgleda jednako kao u vreme izgradnje u 13. veku. Veći deo grada datira iz Srednjeg veka, no mogu se naći i druge starije građevine.

carcassone_13_flickr

carcassone_14_flickr

Katedrala Notre Dame

Sve do 19. veka katedrala Notre Dame bila je mesto gde su krunisani mnogi francuski kraljevi. Katedrala je izgrađena na ostrvu  na reci Seni u Parizu. Građena je od 12. do 14. veka. Najupečatljiviji deo ove najpopularnije crkve u Francuskoj  su prozori, kao Great Rose Window iz 13. veka na kojem je  prikazana Devica okružena anđelima i apostolima, i Chagall window na kojem je prikazano raspeće.

Vrlo bogata fasada katedrale svetski je poznata po svojoj lepoti i skladu. Na zapadnom pročelju smestila se galerija kraljeva s više od 2.000 statua, što je vrhunski primer neponovljive elegancije gotike!

notre_dame_1_flickr notre_dame_2_flickr

notre_dame_3_flickr

Katedrala u Chartresu

Katedrala u Chartresu je izgrađena u 12. veku. Požar koji se dogodio 1194. godine prilično  je oštetio, no lokalno stanovništvo je ubrzo obnovilo. Ova  katedrala se  smatra jednim od najljepših arhitektonskih radova u zapadnoj civilizaciji. Katedrala je i najspektakularnija gotička katedrala u Evropi. Ovaj podatak ni malo ne čudi ako uzmete u obzir da se na fasadi katedrale u Chartresu nalazi toliko kiparskih detalja da bi samo oni mogli ispuniti celu knjigu...

chartres_1_flickr chartres_2_flickr

chartres_3_flickr

Predistorijski  megaliti u Carnacu

Naučnici procenjujui da je granitno kamenje složeno u ravnim linijama postavljeno oko 4000. godine pre nove ere! Ovo je najveća kolekcija megalita na svetu! Zagonetni megaliti nalaze se u okolini sela Carnac u Francuskoj. I danas nije jasan razlog njihova postavljana. Mogućeje da je kamenje na ovom mestu postavljeno za religiozne ili astronomske svrhe.

Prema lokalnoj legendi kamenje su zapravo rimski vojnici koje  je u kamen pretvorio Merlin! Možda zato stoje u tako besprekornim redovima... Druga je narodna priča da se radi o nevernicima koje je u kamen pretvorio papa Kornelije.

Na ovom je delu Francuske u prošlosti bilo puno više megalita. No brojna su mesta zanemarena, brojni megaliti su završili pod zemljom ili su srušeni i pomerenii prilikom gradnje saobraćajnica. Korišćeni su i kao građevinski materijal, a neki od njih čak i danas služe kao sklonište za ovce. A tajna megalita i dalje ostaje tajnom...

carnac_1_flickr

carnac_2_flickr

Litice Calanques

Prekrasne bele litice duge oko 20 kilometara smestile su se na jugu Francuske, na obali Sredozemnog mora, u blizini Marseillesa. Ove je litice nabolje posmatrati s broda. U okolini postoji nekoliko mesta s kojih kreću turistički obilasci litica brodom. Na izlete je najlakše ići iz gradova Cassis ili Marseilles.

calanques_1_flickr

calanques_2_flickr

Dvorac Versailles

Dom Kralja sunca, Luja XIV, njegovog sina Luja XV i unuka Luja XVI (čija je supruga bila poznata Maria Antoinetta), Versailles, pravi je prikaz imovine i bogatstva. U vreme kada je sagrađen bio je najveća palata u Europi. Nakon Francuske revolucije dvorac je pretvoren u nacionalni istorijski muzej Francuske. Ulaz se naplaćuje, a dodatno se plaća  ako želite s vodičem obići kraljev apartman i njegove raskošne privatne sobe, kao i operu. Vođena tura traje oko sat i po. Dvorac Versailles je jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija Evrope.

Prilikom obilaska Versaillesa obavezno posetite i prošetajte njegovim vrtovima (naravno, i taj deo ide uz doplatu). Možete se tramvajem odvesti do manjih dvoraca Trianona i Petit Trianona, smeštenim na zemljištu koje pripada Versaillesu. Trianon je kralj koristio kao mesto kada izađe iz dvorca Versaillesa. Tu se nalazi i farma le Hameau, na kojoj se Maria Antoinette igrala pretvarajući se da je jednostavna seoska devojka.

Između maj i septembra muzej svake nedelje nudi prekrasan show fontana. Svake subote , dočekće vas i živa muzika i vatromet.

versailles_2_flickr

versailles_1_flickr

3