Destinacije

Lista destinacija

Budva


Budva detalji

BUDVA

Budva je turistička prestonica Crne Gore, najstarije urbano naselje na Jadranu. Budvanska rivijera, biserna obala prelepih plaža predstavlja najatraktivnije područje Crnogorskog primorja.


Grad Budva se nalazi na poluostrvu, u središnjem delu primorskog pojasa. Budvanskoj opštini pripada obala od Jaza do Buljarica (38 km). Duž rivijere nanizano je četrdesetak naselja, sela i zaselaka. U gradu i okolini živi oko 16.000 stanovnika, dok teritorija opštine zahvata površinu od 122 km2. Skoro da nema manjeg prostora na kome je zgusnuto toliko prirodnih i kulturno-istorijskih raznolikosti koje se kao celina drže u nekom čudesnom jedinstvu. Budvansko primorje ima klimu tipičnu za mediteransko područje: topla leta i blage zime, sa velikim brojem sunčanih dana godišnje (dana 97 ili 2.300 sati). Budva spada u najtoplija mediteranska mesta: srednja januarska temperatura iznosi 8 °C, a julska 23,9 °C; prosečna letnja temperatura je 23,1 °C, a zimska 9,3 °C. Leti se temperatura mora kreće do 24,7 °C, a jesenja se zadržava između 18 °C i 19 °C.

Legenda o Skočiđevojci

Čekala je svog dragog, koji je bio daleko od nje, prvo u ratu, potom na galiji kod Mletaka. Njena maćeha ju je obećala drugome ali ona je htijela da ostane vjerna svojoj ljubavi. Zbog toga odlazi od kuće i godinama se krije po manastirima.

Jednog dana, na jednoj stjeni kraj mora, u blizini Budve srela se sa svojim nesuđenim mužem. Htjeli su da je odvedu, ali u njenom srcu postojao je samo jedan, koji je bio daleko od nje. Nemajući kud, skočila je sa stjene u more jer ako ne može biti sa onim kojega voli, neće ni s' kim drugim.

Danas se taj rt zove Skočiđevojka.

3