Destinacije

Lista destinacija

Austrija


Austrija detalji

Austrija

 

 Najlepša turistička mesta (gradovi, planine, skijaški centri) za putovanja  

Šta treba videti u Austriji?

Provedite nezaboravno letovanje ili zimovanje uz turističke atrakcije Austrije

Turizam, putovanje, putopis, letovanje, letovališta, plaže, odmor, popularna mesta, leto/zima 2013

Smeštena u centralnom delu Evrope, ova Republika ima mnogo šta da ponudi turistima. U bilo kom njenom delu da se nađete, naićićete na mnoga zanimljiva mesta.

  1. Beč

 

Beč – Šta treba videti u Beču?

Prestonica zemlje je ujedno i jedna od saveznih država, Beč je na 10. mestu po veličini među gradovima Evropske unije.

Beč može da se pohvali istorijom dugom čak 4 miliona godina, pa se smatra jednom od najstarijih naseobina na svetu. Vrhunac razvoja, grad je dostigao krajem 19. veka. U toku dva svetska rata je doslo do stagnacije, da bi nakon toga preuzeo vodeću ulogu.

U ovom gradu su živeli i stvarali poznati svetski kompozitori, poput Mocarta i Betovena, pa se Beč sa pravom naziva svetskom muzičkom prestonicom.

Što se pozorišne scene tiče, u Beču postoji i radi nekoliko pozorišta: Dvorsko pozorište (jedno od najznačajnijih), Narodno pozorište, Pozorište na bečkoj reci i Jozefštatsko pozorište.

Jedna od najpoznatijih operskih scena u čitavom svetu se nalazi u ovom gradu. Reč je o Bečkoj državnoj operi. A postoji i Narodna opera.

Jedinstveni muzej u čitavom svetu, Muzej zvukova za decu i odrasle, otvoren je upravo u Beču, pre samo 12 godina.

Zdanje Hofburga je dvorsko-muzejski kompleks u samom centru gradu i zvanična rezidencija predsednika Republike. Tu se nalazi: Riznica Habzburške dinastije (sadrži kolekcije eksponata od visokog značaja, među kojima se posebno izdvajaju: carska kruna Austrijskog carstva i kruna Svetog rimskog carstva), Sisi muzej (posvećen carici Elizabeti, vojvotkinji od Bavarske, čiji je nadimak bio Sisi), Nacionalna biblioteka Austrije, muzej “Albertina” (grafička zbirka, koja sadrži čak preko milion grafika i 65 000 crteža), Efeski muzej (sa zbirkom starih muzičkih instrumenata i lovačkih trofeja).

Sa suprotne strane Ringa, čuvenog bečkog bulevara smešten je Trg Marije Terezije i dva vrlo važna muzeja: Prirodnjački (u kome se čuva statua Vilendorske Venere) i Muzej istorije umetnosti (čija kolekcija sadrži slike čuvenih renesansnih umetnika: Ticijana, Rubensa, Rembrants, Brojgela…).

U Beču postoji i tzv. Kvart muzeja, u kome se nalaze: Muzej moderne umetnosti (MUMOK), Arhitektonski i Leopoldov muzej, Galerija umetnosti, Kvart plesa i igara, Atelje 21 i dečiji muzej.

Svakako bi trebalo obići i nekadašnju Figarovu kuču, odnosno kuču čuvenog Volfganga Amadeusa Mocarta, u kojoj je komponovao operu „Figarova ženidba“.

Ostali muzeji koji mogu biti interesantni turistima su: Muzej satova, Muzej tramvaja i Muzej Sigmunda Frojda.

I ono bez čega se obilazak Beča ne može smatrati potpunim je obilazak dvorca Šenbrun, koji se od 1996. godine nalazi na UNESKO-voj listi. Ako kupite ulaznicu za dvorac, to vam omogućava da uđete i u lavirint, koji se nalazi u prelepim vrtovima oko zamka. Takođe, možete uživati i u zagonetkama na otvorenom i prelepim fontanama.

  1. Salzburg

Salzburg, Austrija – Turističke atrakcije

Smešten u samom središtu države, Salcburg je četvrti najveći grad Austrije i sedište istoimene pokrajine.

Poznat je po starom gradskom jezgru iz doba baroka, koje je jedno od najočuvanijih u Evropi. Zato se i nalazi na listi UNESKO-a.

Salcburg je rodno mesto velikog kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta, pa ga nazivaju i gradom klasične muzike.

Krase ga veliki broj palata, prelepo uređenih parkova, crkava i kapela.

Kako se nalazi blizu Alpa, Salcburg je važna turistička destinacija, posebno u zimsko doba.

  1. Grac

Grac – Putovanje, vikend, prvi maj

Na jugoistoku Austrije, u pokrajini Štajerskoj, nalazi se Grac, drugi po veličini austrijski grad.

I on, kao Salcburg ima prilično dobro očuvano staro gradsko jezgro i nalazi se na listi UNESKO-a od 1999. godine. Takođe, Grac je poznat i po obrazovno-univerzitetskoj funkciji.

  1. Nežidersko jezero

Nežidersko jezero, Austrija

Nalazi se na granici sa Mađarskom. Izuzetno je plitko i bogato trskom, a blago slano. U njegovoj okolini su i dva Nacionalna parka pod zaštitom UNESKO-a.

Od 315 kvadratnih kilometara ukupne površine, 240 pripada Austriji, a 75 Mađarskoj. Austrijski deo jezera je dug oko 40 kilometara, a širok od 6 do 12 kilometara. Jezero leži na nadmorskoj visini od oko 115 metara, a duboko je 60-80 centimetra, uglavnom. Najveća dubina koju dostiže je 1,8 metara.

  1. Nacionalni park Gezojze

Nacionalni park Gezojze, Turizam

Treći po veličini nacionalni park u Austriji. Ukupna površina koju zauzima je nešto preko 11 000 hektara. Nalazi se u austrijskoj pokrajini Štajerskoj i 99% ukupne površine su štajerske šume, dok je samo 1% njegove teritorije u privatnom vlasništvu.

U Parku se izdvajaju vodena staništa, šume, pašnjaci i stenoviti delovi.

U njemu su utočište pronašle brojne retke vrste ptica, ali i divlje životinje. Takođe, krase ga i brojne biljne vrste, od koji se neke mogu sresti samo na ovom mestu.

  1. Kicbil

Kicbil – Zimovanje, skijalište, staza za skijanje, ski centar

Omanji srednjevekovni grad smešten u austrijskoj pokrajini Tirol, Kicbil je i poznato turističko mesto. Ujedno je i jedan od najvećih skijaških centara u Austriji.

Skijaška staza je duga 168 kilometara, sa ukupno 56 žičara. Jedna od žičara „3C Cable Car“ je žičara sa najvišim nadzemnim rasponom na svetu.

Kicbil je živ tokom cele godine. U njemu postoje staze za planinski biciklizam, 6 terena za tenis i 4 za golf i još mnogo toga.

  1. Insbruk

Insbruk, Austrija

Peti po veličini austrijski grad, smešten je u zapadnom delu države i sedište je pokrajine Tirol.

Reč je o jednom od retkih velikih gradova u središnjim Alpima, i kao takav Inzbruk je jedan od najpoznatijih zimskih centara.

Zanimljivo je da se Inzbruk nalazi na istoj udaljenosti i od italijanske i od nemačke granice.

Kao i većina većih austrijskih gradova, i Inzbruk ima prilično dobro očuvano staro gradsko jezgro.

  1. Zolden

Zolden – Skijaške staze u Austriji

Smešten u Austrijskoj pokrajini Tirol, ovo je treći najveći skijaški centar u toj zemlji. Ujedno je i najveća austrijska opština, sa površinom od oko 180 kvadratnih kilometara.

  1. Bodensko jezero

Bodensko jezero u Austriji

Nalazi se na tromeđi: Austrije, Nemačke  i Švajcarske, na reci Rajni, na 395 metara nadmorske visine. Posle mađarskog Balatona i Ženevskog jezera, ovo je treće po veličini u srednjoj Evropi. Dugačko je skoro 70 kilometara, a na najširem delu čak 13. Ukupna površina Bodenskog jezera je 540 kvadratnih kilometara. Dostiže dubinu i od 252 metra na najdubljoj tački.

Smatra se da je jezero nastalo još u ledeno doba.

  1. Linc

Linc – Najlepši gradovi u Austriji

U pokrajini Gornjoj Austriji, na severu zemlje nalazi se treči po veličini austrijski grad, Linc.

I Linc može da se pohvali prilično dobro očuvanim starim gradskim jezgrom.

Zanimljivo je da se na glavnom gradskom trgu nalazi Stub kuge, podignut u znak sećanja na sve koji su umrli od kuge u ovom gradu.

Najstarija austrijska crkva se nalazi u ovom mestu. Takođe, u njemu se nalazi i najveća austrijska katedrala, Katedrala svete Marije, izgrađena 1924. godine.

Valjalo bi posetiti i: muzej moderne umetnosti „Lentos“, koji je otvoren 2003. godine, zatim koncertnu dvoranu „Bruknerhauz“ i park uz Dunav, koji se nalazi između ova dva zdanja.

I ne zaboravite da probate čuveni austrijski specijalite, Zaher tortu…

 

3