VELIKA TURSKA TURA APRIL 2020

od Eur349

Opis

VELIKA TURSKA  TURA

TERMIN: 11.april / 20. april 2020. god.

 

PROGRAM PUTOVANJA

Prvi dan 11.04.2020.  NOVI PAZAR-KAPIKULE

Polazak iz Novog Pazara sa dogovorenog mesta u 15h. Nastavak putovanja  Ibarskom magistralom preko Kraljeva i  Kruševca i dalje koridorom X, a zatim nišavskom dolinom do graničnog prelaza Dimitrovgrad. Usputno zadržavanje  radi odmora i graničnih formalnosti. Noćna vožnja preko Bugarske.

Drugi dan 12.04.2020. ISTANBUL – BURSA

Dolazak u Bursu preko Istanbula, Bosfora i Mosta Osman Gazi u podnevnim satima.  Smeštaj  grupe u hotel 3* Slobodno vreme za  sopstveni doživljaj  prve prestonice Osmanskog carstva.Pa popodnevni obilazak grada.

Bursa je danas četvrti grad po broju stanovnika u Turskoj, koji po ekonomskoj snazi, sa milijadru i 100 miliona dolara godišnjeg budžeta, "diše za vrat" Istanbulu. Bursu mnogi, s pravom, nazivaju biserom Bliskog istoka - "leđa" joj čuva visoka planina Uludag, a vrata ka svetu drže otvorena obale Mramornog mora, udaljene svega 20-tak kilometara.

Njene krivudave uličice i široki bulevari istovremeno čuvaju bogatu istoriju i nude viziju budućnosti zemlje sa epitetom ekonomskog diva.

Bursa se proteže na 62 kilometra u dužinu ispod planine Uludag i 16 kilometara u širinu, na samo pola sata vožnje do obala Mramornog mora.

Bursa ima oko  tri i po miliona stanovnika, u samom centru živi skoro dve trećine,.

Obiluje istorijskim znamenitostima( neki od najlepših primera osmanske arhitekture, među kojima su Velika džamija, sa 20 kupola, u svetu poznata Zelena džamija, u okviru koje se nalaze medresa i biblioteka, zatim Mauzolej sa turbetom sultana Mehmeda Prvog), parkovima, uskim uličicama i bulevarima, najdužom žicarom na svetu U Bursi su sahranjene sultanije Hurem i Mahidevran.,

U parku je smeštena Muratova džamija, koju je podigao poslednji otomanski vladar sultan Murat Drugi početkom 15. veka, nalaze se turbeta sultana i članova njegove porodice, među kojima i sultani Osmangazi i Orhangazi - oca i sina, prvih sultana koji su došli u Bursu.

Tu je i Kapali časršija. U osam kilometara dugim "ulicama" čaršije na prodaju je sve - zlato, srebro, kašmir, svila, garderoba, obuća.....

Za sladokusce tu je ćeten alva, razne bombone, slatko od kestena i pohovani kesten, poslastica koja se može kupiti samo u Bursi.  Noćenje .

 

Treći dan  13. 04.2020. BURSA - PAMUKKALE

Doručak.  Nakon doručka obilazag Burse u pratnji lokalnog vodiča. Velike džamija "Ulu džamija", trga sa predivnim pogledom u Bursi gde su grobovi osnivača Osmanskog carstva, Osman bega i sultana Orhan Bega. Polazak za Pamukkale u dogovoreno vreme. Nastavak putovanja preko Inegola i  Kutahije. Kutahije je jedan od najvećih centara za proizvodnju keramike u Turskoj. Dolazak u Pamukkale u kasnim popopodnevim satima. Smeštaj grupe u hotel  3*. Slobodno vreme za odmor i sopstveni neponovljivi doživljaj Pamukkala noću.Večera.  Noćenje.

Četvrti dan 14.04.2020. PAMUKALE– KONYA

Doručak. Fakultativno obilazak antičkog grada Hierapolis koji je osnovan  u II veku p.n.e; koji se još tada koristio kao termalno kupalište. Obilazak  amfiteatra, Kleopatrinih kupatila. U toku boravka u Kleopatrinim kupatilima  radoznalci fakultativno mogu zaroniti u svet prošlosti i kupati se u toploj vodi u otvorenim bazenima. Svima je dostupna  česma mladosti čiju je vodnu navodno pila i sama Kleopatra.

Napuštanje  hotela i polazak  u pravcu Konye.  Putovanje kroz izuzetno interesantnu centralnu Anadoliju. Dolazak u Konyu,  koja se nalazi na  oko 1.040 metara nadmorske visine, odakle polagano počinju obronci Taurusa. Konya  je  centar provincije i nekadašnja prestonica stare Turske.  Od  1.097.  godine bila je  sedište seldžučkog  sultanata sve do  1.243 kada su je zauzeli Mongoli. Konja je simbolički:  grad vrtećih derviša. Konya je poznata po čuvenom mistiku i sufiju, Mevlani Dželaludinu Rumiju, koji se nastanio u ovom gradu, gdje je i sahranjen. Rumijevi sljedbenici su kasnije u Konyi osnovali čuveni mistički red, tarikat, poznat kao Mevlevije.  Smeštaj grupe  u hotel 3*.Slobodno vreme za sopstveni doživljaj  simbolički veoma značajnog grada.Večera. Noćenje.

Peti dan 15.04. 2020. KONYA- AKSARAY- NEVŠEHIR/UGRUP

Doručak. Celu jutarnju priču u Konyi počinjenmo posetom Mevlaninom mauzoleju. Ceremonija derviškog plesa po imenu sema, zaštićena je kao deo UNESCO-ve svetske nematerijalne kulturne baštine. Obavlja se u tradicionalnim kostimima koji odišu simbolikom: konusnom kapom od kamilje dlake - sikke (koja predstavlja sopstveni ego), crnoj mantiji - tenure (koja predstavlja posmrtni pokrov) i beloj košulji. Vrteći se, njihove mantije se „otvaraju“ čime im „duša napušta ovozemaljske vrednosti“ i ulaskom u trans postaju nebeska bića…

Nastavak putovanja preko Aksaraja. Obilazak najstarijeg i najvećeg Kervansaraja u Anadoliji, sa početka XIII veka. U nastavku putovanja poseta  podzemnom gradu Derenkuyu. Obilazak Ortahisara sa čudesnim kućama u stenama i srednjovekovnom Citadelom. Pretpostavlja se da je u podzemnom gradu boravilo od 30.000 do 50.000 ljudi. Dolazak u Nevšehir /Ugrup u predvečernjim satima. Smeštaj u hotel 3* Slobodno vreme  za sopstveni doživljaj okruženja. Večera. Noćenje. 

Šesti dan 16.04.2020.god. – NEVŠEHIR/UGRUP – KAPADOKIJA-celodnevni obilazak

Prvomajski uranak za one koji će ići na  let balonom. Dočekuju neponovljivi izlazak sunca u balonima iznad  najspektakularinijih  pejzaža na svetu.(realizacija  ovog dela fakultative zavisi od  objektivnih okolnosti na lokalitetu). Oni koji više vole hodanje od letenja,  ranom zorom mogu se ispeti na vidikovac i diviti se suncu i Kapadokiji, gde su snažne erupcije vulkana Erdžijasa pre 3 miliona godina formirale jedan od najspektakularnijih pejzaža na svetu. Uživajte u  izuzetnim obrisima Kapadokije, išaranim balonima koji ostavljaju senke na zemlji. Nakon jutarnje gimnastike, doručak u hotelu dođe kao parvo vreme za predah. Nakon doručka obilazak Kapadokije .Najstarija naselja nastala su pre 4.000 godina.

Obilazak lokacije Goreme koji je smešten u stenama, nastao u vreme ranog hrišćanstva, u vreme kada je ono bilo zabranjeno. Možete videte remek dela ranohrišćanske i vizantijske umetnosti. Panoramski obilazak Doline golubova, doline ljubavi. Povratak u hotel. Večera. Nakon večere predlažemo (uz doplatu) odlazak na poznati “ples derviša” u autohtonom ambijentu. Povratak u hotel.Večera. Noćenje

Sedmi dan 17.04.2020.NEVŠEHIR/UGRUP– JEZERO TUZ – ANKARA-ISTANBUL

Doručak. Polazak u Ankaru u ranim jutarnjim časovima. Usputna panorama  slanog jezera Tuz Golu. Po dolasku u Ankaru panorama  starog dela  grada – Ulus. Slobodno vreme za šetnju i mogućnost da posetite muzej "Anadolske Civilizacije" glavnog grada Turske u kojem su hronološki izloženi eksponati od vremena paleolita do danas. Muzej je 1997. godine u Lozani dobio priznanje – prvi muzej Evrope. Nakon toga sledi poseta Anitkabiru, mauzoleju osnivača moderne Turske, Kemalu Ataturku. Nastavak putovanja prema Istanbulu. Dolazak u Istanbul  autoputem u večernjim satima. Smeštaj u hotel 3* Noćenje. 

Osmi dan 18.04.2020. ISTANBUL

 

Doručak. Slobodno pre podne. Popodevna panorama grada.  Dolmabahče palata, trg Taksim,Zlatni rog, Fener, Galata kula, Aja Sofija, Topkapi palata. Fakultativno obilazak Patrijaršije, Muzja minijatura-Miniaturk  i krstarenje Bosforom.Povratak u hotel. Noćenje.

 

Deveti dan 19.04.2020.god. ISTANBUL -  BURARSKA   

Doručak. Slobodno prepodne za individualne aktivnosti ili fakultativni obilazak znamenitosti Istanbula u pratnji lokalnog vodiča – Plato Topkapi (Hipodrom, Plava Džamija, Aja Sofija, Dvorac Topkapi). Okupljanje grupe u popodnevnim satima. Polazak sa ugovorenog mesta. Vožnja preko Jedrena, Sofije… Usputno zadržavanje radi odmora i graničnih formalnosti. Noćna vožnja.

Deseti dan 20.04. 2020. NOVI PAZAR

Dolazak u Novi Pazar preko Niša, Kruševca i   Kraljeva  u jutarnjim satima.

Cenovnik

CENA ARANŽMANA : 349€

 

CENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

 • prevoz visokopodnim autobusom turističke klase (klima,DVD,audio oprema ) na navedenoj relaciji;

 • noćenje sa doručkom/švedski sto u hotelu sa 3* u Bursi u 1/2 i 1/3 sobama

 • polupansion /švedski sto u hotelu                sa   4* u Pamukale u 1/2 I 1/3 sobama

 • polupansion / švedski sto u hotelu               sa  3* u Konyi u 1/2 I 1/3 sobama

 • dva polupansiona /švedski sto u hotelu       sa 4*  Newsehir/Ugrup/Goreme u 1/2 I 1/3 sobama

 • dva  noćenja sa doručkom/švedski sto   u hotelu    sa 3* u Istanbulu

 • Troškovi turističkog vodiča/pratioca

 • Troškovi dodatnog vodiča iz Turske u autobusu

 • Obilaske prema programu koji nisu fakultativni

 • Troškove organizacije putovanja

Napomena: putovanje logistički prate dva turizmologa sa višedecenijskim iskustvom.

 

CENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • Fakultativne sadržaje  čiji se opis i cene nalaze u prilogu

 • Individualne troškovi putnika,

 • Međunarodno putno zdravstveno osiguranje

DODATNE DOPLATE NA ZAHTEV PUTNIKA:

 • za smeštaj u 1/1 sobi – 60%

 

NAČIN PLAĆANJA: u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Intesa banke na dan uplate i to: ili putem administrativne zabrane u ratama  do 31.decembra 2019.

Odloženo plaćanje: prilikom rezervacije 30%, ostatak 10 dana pre putovanja ili na rate do 31.decembra 2019.g.

Za rate koje dospevaju posle započetog putovanja potrebno je deponovati čekove 10 dana pre puta (ukoliko plaćanje nije preko administrativne zabrane.)

 

FAKULTATIVNI IZLETI:

 1. Topkapi palata , Plava džamija i Aja Sofija ˙´(45€)– sa slušalicama, vodičem

 2. Patrijaršija,obilazk Miniaturka i Krstarenje Bosforom sa vodičem – 20 €

 3. Mevlane muzej, Karavansaraj i Kapadokija (Goreme, Zelve i Derenkuju) - Ulaznice i usluge vodiča – 30 €

 4. Poseta Muzeju Open air-Goreme u Kapadokiji - 10 €/po osobi;

 5. Tursko veče u Kapadokiji sa bogatim muzičkim programom - 25 €/po osobi;

 6. Hieropolis – Pamukale – 15 €/ po osobi;

 7. Ekskluzivna prilika za letenje balonom nad Kapadokijom oko 150 €/po osobi;alternativno let nad Pamukkalama

 

NAPOMENE

Minimalan broj osoba za fakultativne izlete je 30. Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Cena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prevoza, vodiča, ulaznica, organizacije. Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti

Vožnja balonom iznad Kapadokije organizuje se isključivo u jutarnjim časovima, nakon prvog noćenja u Urgupu, pred celodnevni obilazak. Prijava za ovaj obilazak najkasnije prilikom polaska na put, zbog slobodnih kapaciteta. Cena koju ćete dobiti posredstvom našeg vodiča je oko 150 € po osobi. Napomena let zavisi i od vremenskih uslova da li ga je moguće organizovati !!

Putnici su u obavezi da dostave lične podatke zbog hoteskih propisa i putnih lista. Preporučuje se putnicima da se o uslovima ulaska u zemlje EU ( potrebna novčana sredstva za boravak , zdravstveno osiguranje, potvrda o smeštaju...) informišu na sajtu delegacije EU u Srbiji www.europa.rs ili u konzulatu zemlje u koju putuje.Organizator putovanja ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju EU.

Za ulazak u Tursku minimalna važnost pasoša je ŠEST MESECI.

Turistička agencija organizator, odnosno posrednik ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Agencija zadržava pravo izmene u programu putovanja /redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti.

Aranžman je rađen na bazi minimum 45  osoba autobusom.

Agencija poseduje polisu osiguranja DDOR-a na 300 000 eur , broj polise

U skladu sa odredbama Zakonu o turizmu Organizator ima garancije putovanja u visini 300.000.- Eura kojom se za slučaj insolventnosti organizatora putovanja obezbeđuju troškovi nužnog smeštaja, ishrane i povratka putnika sa putovanja u mesto polaska u zemlji i inostranstvu, kao i sva nastala potraživanja putnika i za slučaj naknade štete obezbeđuje naknada štete koja se prouzrokuje putniku neispunjenjem, delimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obaveza organizatora putovanja, koje su određene opštim uslovima i programom putovanja po Ugovoru o garanciji putovanja broj 0021/2018. od 25.01.2016.god zaključenog sa ugovaračem osiguranja Nacionalnom asocijacijom turističkih agencija PU “YUTA”, Beograd, ul. Kondina br. 14 koja se aktivira kod Nacionalne asocijacije turističkih agencija PU “YUTA”, 011 3228 686, 011 3228 687, prijavom na adresu YUTA, Beograd, ul. Kondina br. 14. ili na mail: garancijaputovanja@yuta.rs. Polisa broj 300060193 od 25.01.2018. godine Akcionarskog društva za osiguranje „DDOR Novi sad”

( Putnik svoja prava za naknadu štete ostvaruje na osnovu pravnosnanžne i izvršne sudske presude,odnosno odluke arbitražnog suda ili drugog vansudskog rešenja potrošačkog spora, u skladu sa ovim Opštim uslovima i Opštim uslovima YUTE.)

UZ OVAJ PROGRAM VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA AGENCIJE KARAVAN   INTERNATIONAL

Cenovniuk broj 1 od 22.10.2019.